:

Rejtélyes kémműholdakat bocsátott fel Amerika

Rejtélyes kémműholdakat bocsátott fel Amerika

Új generációs amerikai kémműholdakat állított pályára a SpaceX – írja a Space.com. A megfigyelő eszközöket egy Falcon 9-es rakétán bocsátották fel magyar idő szerint szeptember 6-án hajnalban.

A küldetés az NROL-113 nevet viselte, ez volt az újrahasznosítható rakéta 20. repülése. A missziót a SpaceX az amerikai Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) megbízásából végezte el, amely idén márciusban már a Rocket Lab nevű magánűrcégnek is adott már hasonló feladatot.

A felbocsátott eszközökről túl sok mindent nem árultak el a nyilvánosságnak, így az is rejtély, hogy pontosan mi lehet a feladatuk.

Korábbi híresztelések szerint azonban az NRO egy több száz alacsony pályán keringő műholdból álló megfigyelőhálózatot akar kiépíteni, amely állítólag képes lenne folyamatosan képeket gyűjteni a Föld minden tájáról az amerikai hírszerzés számára, sőt a célszemélyeket akár le is tudná követni.

Kapcsolódó „Senki nem bújhat el” az új amerikai kémműholdak elől Elon Musk űripari cége közel kétmilliárd dolláros szerződést kötött.

The post Rejtélyes kémműholdakat bocsátott fel Amerika first appeared on 24.hu.