:
Breaking News

37 ezer európai háztartást láthat a világ legnagyobb úszó napelemfarmja

37 ezer európai háztartást láthat a világ legnagyobb úszó napelemfarmja

Európa legnagyobb úszó napelemfarmját hozhatja létre a berlini Q Energy nevű cég a francia Haute-Marne régióban található egyik volt kőbánya helyén, írja a The Next Web.

A mintegy 50 millió eurós, vagyis nagyjából 19,7 milliárd forintos támogatást kapott projekt 2025-ben kezdhet majd elektromos áramot termelni, a 73 MW-os erőmű pedig a tervek szerint 37 ezer ember energiaszükségletét tudja kielégíteni. A projekt nagyjából 180 focipályányi területet fed le, amely 134.649 darab úszó panelből áll össze.

Az úszó naperőművek hasonlóképp működnek, mint a szárazföldi társaik, lényeges különbség azonban, hogy a tömbök a víz felszínén úsznak, az energiát pedig a meder fenekéhez rögzített kábeleken keresztül szállítják ki a szárazföldre. Ezek sokáig nem voltak túl felkapottak, azonban míg 2015-ben csupán 68 MW-nyi energiatermelésről beszélhettünk, addig 2022-re ez a szám már 3 GW-ra emelkedett.

Az építésnek több előnye is van: a víz hűti a paneleket, az általuk adott árnyéknak köszönhetően kevésbé párolog el az értékes édesvíz, nem utolsósorban pedig nem kell hozzá mezőgazdasági területet elvenni.

A Nature-ben, 2022-ben megjelent tanulmány úgy becsülte, hogy ha a világ vízenergia-tározóinak 10 százalékát úszó napelemekkel fednék le, akkor az 4000 GW kapacitást jelentene. Ez a hvg szerint megegyezik a világszerte működő összes fosszilis tüzelőanyaggal működő erőmű kapacitásával.

The post 37 ezer európai háztartást láthat a világ legnagyobb úszó napelemfarmja first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés