:
Breaking News

Az Európai Űrügynökség Juice űrszondája jelenti: a Föld tényleg lakható bolygó!

Az Európai Űrügynökség Juice űrszondája jelenti: a Föld tényleg lakható bolygó!

Az ESA Juice űrszondája (Jupiter Icy Moons Explorer) augusztus 20-án annyira megközelítette a Földet, hogy pár ezer km-es távolságból képes volt megvizsgálni a légkört is. Ez lehetőséget adott arra, hogy az űrből is teszteljék és kalibrálják a Juice tudományos műszereit, ezzel biztosítva, hogy azok készen állnak a Jupiterhez érkezésre.

A Juice két műszere, a Moons and Jupiters Imaging Spectrometer (MAJIS) és a Submillimeter Wave Instrument (SWI) olyan adatokat gyűjtött, amelyek megerősítették, hogy a Föld lakható. A „lakhatóságot” úgy definiáljuk, mint az élethez szükséges feltételek meglétét és fennmaradását. A Jupiter jeges holdjai például különösen izgalmas lehetőséget kínálnak az élet kialakulására, tekintettel a felszínük alatt megbúvó óceánokra.

A MAJIS felvételei a Csendes-óceánról.

Bolygónk melletti elrepülés során az SWI a légkörben lévő molekulák százainak jeleit mutatta ki, úgy mint a víz és az úgynevezett CHNOPS elemek (szén, hidrogén, nitrogén, oxigén, foszfor és kén), amelyek az élő szervezetek leggyakoribb összetevői.

A MAJIS által a Föld légkörében detektált molekulák.

A MAJIS a légkör összetételét is mérte és olyan fontos molekulákat mutatott ki, mint az oxigén, az ózon, a szén-dioxid és a víz. Ezenkívül a műszer lefényképezte a Föld felszínét infravörös fényben, ami információban gazdag hőmérsékleti térképeket eredményezett.

A MAJIS infravörös képe az Indiai-óceánról és Malajziáról.

A MAJIS csapatának további célja, hogy a most gyűjtött adatok mélyére ássanak, különös tekintettel a légkör oxigénkoncentrációjára. Eredményeik segítenek felfedni, hogy az oxigénszint fenntartaná-e a jelenlegi biológiai aktivitást a Földön.

A JUICE projekttudósa, Olivier Witasse azt nyilatkozta: „Nyilvánvalóan nem lepődünk meg ezeken az eredményeken. Rendkívül aggasztó lett volna rájönni, hogy a Föld nem lakható. Azonban az eredmények azt jelzik, hogy a MAJIS és az SWI nagyon sikeresen fognak működni a Jupiternél, segítenek kivizsgálni vajon a jeges holdak potenciális élőhelyei lehetnek-e múltbéli vagy jelenlegi életnek.”

A Jupiternél az SWI tanulmányozni fogja a bolygó és jeges holdjainak összetételét, és így minden eddiginél többet tudhatunk meg a jelenlegi éghajlatukról, eredetükről és történelmükről. A műszer által gyűjtött információk nemcsak potenciális lakhatóságukat, hanem jelenlegi biológiai aktivitás jeleire is fényt deríthetnek.

A MAJIS mindeközben a Jupiter felhőit és légkörének összetevőit fogja megfigyelni, valamint a jeges holdak felszínén lévő vékony légkört, jeget és ásványokat vizsgálja.

Forrás: ESA