:
Breaking News

Egyes csillagok többször is visszatérnek az őket széttépő fekete lyukakhoz

Egyes csillagok többször is visszatérnek az őket széttépő fekete lyukakhoz

Egy szupernagy tömegű fekete lyuk eddig kétszer ragadott el gázt egy elhaladó csillagtól. A kutatók szerint a harmadik alkalomra 2025 elején fog sor kerülni.

Számítógéppel generált kép arról, ahogy egy árapály-erők által megszaggatott csillag (narancssárga) gázanyaga belehullik egy fekete lyukba (kis fekete pont balra). A fekete lyuk nem szippantja fel az összes gázt: annak egy része nagy sebességgel kilökődik. A fent látható szimulált esetben a csillag a második szippantást már nem élte túl. Az AT2018fyk azonban kétszer is felfényesedett – a csillag megmenekült, majd visszatért még egy táncra a fekete lyukhoz. (NASA / S. Gezari (The Johns Hopkins University) / J. Guillochon (University of California, Santa Cruz))

Amikor egy csillag túl közel merészkedik egy szupernagy tömegű fekete lyukhoz, annak hatalmas gravitációs ereje elkezdi darabokra szaggatni. A csillag gázanyaga kinyúlik, mint a karamell, aztán egy része belép a fekete lyukba, a maradék pedig elszökik.

A csillagok egy része azonban túléli a folyamatot, mert olyan a pályájuk, hogy a fekete lyuknak csak egy pillanatnyi esélye van a bekebelezésükre. Ezek később visszatérnek még egy vagy két körre. A csillagászok sokat tanulhatnak ezektől a szegény mazochistáktól a csillagok szétszaggatásának fizikájáról. A kutatók szerint az AT2018fyk jelű árapály-katasztrófa esemény egy olyan csillagot rejt, amely újra és újra visszatér a fekete lyukhoz.

Az eseményt kísérő fényjelenséget 2018-ban fedezték fel az ASAS-SN távcsőhálózattal, majd űrtávcsövekkel figyelték meg az ultraibolya- és röntgensugárzását. A 800 millió fényévet megtett sugárzás több mint egy évig kitartott, majd épp olyan drámai módon ért véget, ahogy kezdődött. Két év szünet után azonban újra felbukkant.

A fekete lyukak által szétszaggatott csillagok meglehetősen ritkák: a galaxisok központjában lévő szupernagy tömegű fekete lyukak nagyjából 10 vagy 100 ezer évenként tépnek szét egy csillagot. Az ehhez hasonló, de ismétlődő események még ritkábbak: ezidáig csupán egy maroknyit találtak belőlük.

Dheeraj Pasham (MIT) és munkatársai az Astrophysical Journal című lapban közzétettek egy elméletet, amely magyarázatot adhat a megfigyeltekre. A kutatók szerint egy nagy tömegű csillag elnyújtott pályára állt a fekete lyuk körül 2018-ban, megközelítette azt, majd elhaladt mellette. Ez az elhaladás eredményezte az első, egy évig tartó felfényesedést, amikor a fekete lyuk gravitációja leszakította a csillag külső rétegeit, és spirálvonalban rántotta őket a téridő görbületébe.

A csillagnak is van saját gravitációja, így kialakult körülötte egy leszakított gázoktól mentes térrész. Mire a csillag körülbelül három évvel később ismét közel került a fekete lyukhoz, az üres térrész körülvette a fekete lyukat. A táplálkozás leállt, ahogy a felfényesedés is.

A fekete lyuk gravitációja könyörtelenül szívta el a gázt az elhaladó csillagtól. Nagyjából másfél-két évvel később ez az anyag belehullott a fekete lyukba. Ismét felmelegedett, és sugárzást bocsátott ki. Ezzel a gyertya újra lángra lobbant, majd a csillag harmadszor is elhaladt mellette, és ismét kialudt.

„Az ismétlődő részleges árapály-katasztrófa esemény azért izgalmas, mert szemtanúi lehetünk egy fekete lyukhoz kötött csillag ismételt elhaladásainak, valamint az ezekből eredő akkréciós eseményeknek, amelyekből meghatározhatjuk a csillag pályájának paramétereit, de akár a belső szerkezetét is.” – mondja Suvi Gezari (Space Telescope Science Institute), aki nem vett részt a kutatásban.

Művészi illusztráció arról, ahogy egy szupernagy tömegű fekete lyuk leszippantja egy csillag külső rétegeit. Két gázcsóva jön létre: az egyik a fekete lyuk irányába mutat, a másik pedig azzal átellenesen helyezkedik el. (NASA / CXC / M. Weiss)

A csillagászok a jelenlegi, felfénylések közötti időszakban is keresik a részlegesen szétszaggatott csillagok jellegzetességét, a két gázcsóvát. A csillag gázanyagából álló egyik csóva a fekete lyuk felé nyúlik, míg a másik az ellenkező irányba. A mostani megfigyelés során, amikor a fekete lyuk nem táplálkozik, a kiszabaduló anyag második csóvájának halvány röntgensugárzását kell felfedeznünk. Pasham elmondása szerint a Swift űrtávcsővel, a NICER röntgentávcsővel, az XMM-Newton és a Chandra obszervatóriumokkal is keresik az emisszióját.

A kutatók megbecsülték, hogy a fekete lyuk mikor fog újra gázt elvonni a csillagtól: 2025 elején. Az, hogy hány körre tér még vissza, attól függ, hogy milyen típusú csillagról van szó.

„Két dolog történhet: a csillag vagy teljesen szétesik az egyik jövőbeni találkozás során, vagy kap egy kifelé irányuló lökést, és elszabadul a szupernagy tömegű fekete lyuktól.” – mondja Pasham. A jövőbeni megfigyelések során majd megtudjuk, hogy pusztulás vár-e rá vagy szabadulás.

Forrás: Sky & Telescope