:

Hatalmas struktúrát észleltek az űrben

Hatalmas struktúrát észleltek az űrben

Egy új tanulmány alapján két rekordméretű, szupermasszív fekete lyukból távozó plazmasugarat észleltek – írja a The Guardian. Az objektum a galaxisukon túli intergalaktikus térig lövelli anyagát.

A hatalmas erejű plazmaáramlatok, úgynevezett jetek, a valaha látott legnagyobbak: 23 millió fényév hosszúak, ez 140 egymás mellett elhelyezkedő Tejútrendszernek felel meg.

A kutatók a görög mitológia egyik gigásza után Porphyrionnak nevezték el a látványos párost. A heves, keskeny nyalábok a szupermasszív fekete lyuk tetejéből és aljából törnek elő, és együttes teljesítményük több trillió Napénak felel meg.

A fekete lyukak jetjeit töltött ionok, elektronok és más részecskék alkotják, ezeket az objektumokat körülvevő erős mágneses mezők közel fénysebességre gyorsítják fel. A plazmanyalábokról már több mint egy évszázada tudunk, de egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy ritkák és nem olyan kiterjedtek.

A Porphyriont az európai Low-Frequency Array (Lofar) teleszkóp detektálta egy égboltfelmérés során, amelyben több mint 10 ezer óriási feketelyuk-jetet fedezett fel. Sok közülük olyan erős, hogy messze túlnyúlik az érintett fekete lyuk gazdagalaxisán, és eléri a kozmikus hálót.

A Porphyrion létezését egy indiai és egy hawaii távcső segítségével erősítették meg. A struktúra méretéből adódóan a csillagászok azt gyanítják, hogy az ilyen óriásjeteknek szerepük van az univerzum fejlődésében: a fekete lyukak sugárnyalábjai elfojtják a csillagok keletkezését, ugyanakkor hatalmas mennyiségű anyagot és energiát lövellnek ki az űrbe.

„A Porphyrion megmutatja, hogy a világegyetemben a kis és nagy dolgok szorosan összefüggnek” – mondta Dr. Martijn Oei, a Caltech munkatársa és a csapat tagja. Mint hozzátette, egyetlen fekete lyukról van szó, amely a kozmikus szálakhoz hasonló méretű struktúrát hoz létre.

A Porphyriont egy, a Tejútrendszernél tízszer nehezebb, tőlünk mintegy 7,5 milliárd fényévre lévő galaxisban figyelték meg. A becslések alapján a plazmasugarak nagyjából egymilliárd év alatt érték el most látható méretüket.

The post Hatalmas struktúrát észleltek az űrben first appeared on 24.hu.