:

Egy egyszerű beállítással védekezhetünk az SMS-es csalások ellen

Egy egyszerű beállítással védekezhetünk az SMS-es csalások ellen

Egyszerűen védekezhetünk a csalók ellen egyetlen beállítás kikapcsolásával a telefonunkon – hívja fel rá a figyelmet a Google egy blogbejegyzésben. A technológiai vállalat azt ajánlja mindenkinek, tiltsa meg telefonjának, hogy 2G-s hálózatra csatlakozzon, a bűnözők ugyanis ezeken keresztül férkőzhetnek be a készülékekbe.

Ehhez olyan rádióeszközöket használnak, amelyek a mobilszolgáltatók hálózati antennáihoz hasonlóan úgynevezett bázisállomásokat hoznak létre, amelyekhez a telefonok csatlakozni tudnak. Ezek segítségével aztán megfigyelhetik a rájuk csatlakozó készülékeket, de akár arra is képesek, hogy a spamszűrőt megkerülve adathalász SMS-eket küldjenek, amelyekkel banki információnkra, így a pénzünkre pályáznak.

A jelentések szerint a csalók gyakran autóval járják a városokat, vagy gyalog sétálgatnak a hátizsákjukba rejtett rádióeszközzel, és várják, hogy környezetükben minél több eszköz csatlakozzon rá az általuk irányított 2G-s hálózatra. Amelyik telefonok ezt megteszik, meg is kapják az átverős üzenetet.

Bár ez a metódus elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában az ilyen rádióeszközök olcsón beszerezhetők az interneten, használatuk pedig egyszerű, semmilyen különösebb szaktudást nem igényel. A kiküldött csalóüzenetet egy mobilalkalmazás segítségével tudják testreszabni, így az ügyesebb bűnözők akár teljesen hitelesnek kinéző SMS-eket továbbíthatnak.

Az androidos telefonokon az Android 12 megjelenése óta lehetőség van a 2G-s hálózatok letiltására. Ennek a beállításnak köszönhetően teljesen védetté tehetjük készülékünket az ilyen típusú támadások ellen, ezért a Google mindenkinek azt tanácsolja, hogy éljen a lehetőséggel.

A hvg szerint a 2G-s hálózatokra csatlakozást a Beállítások – Hálózat és Internet – SIM menüpontokon keresztül lehet kikapcsolni. Ez azonban mobilonként eltérő lehet. Azt is kiemelték, hogy a Honor telefonokon csak akkor lehet letiltani a 2G használatát, ha kizárólag 3G-s hálózatokra csatlakoznak.

Kapcsolódó A szülőket célozzák a csalók, ne dőljön be az ilyen SMS-nek Ha a gyermeke nevében kap üzenetet, jobb résen lenni.

The post Egy egyszerű beállítással védekezhetünk az SMS-es csalások ellen first appeared on 24.hu.