:

Magyar asztrofotós sikerek a legrangosabb nemzetközi versenyen

Magyar asztrofotós sikerek a legrangosabb nemzetközi versenyen

A brit Greenwichi Királyi Obszervatórium közzétette a 16. alkalommal meghirdetett „Az év asztrofotósa” verseny eredményeit, melynek több kategóriájában is magyar fotósok győzedelmeskedtek.

A 2024-es megmérettetés fődíját Ryan Imperio érdemelte ki kompozit felvételével, amely a Baily-gyöngyök fejlődését mutatja a 2023-as gyűrűs napfogyatkozás alatt.

A Hold felszínének árnyékai egy gyűrűs napfogyatkozás során (Ryan Imperio)

A több mint 30 egyedi fotóból álló kompozit felvételen a Napot látjuk a 2023. október 14-én bekövetkezett gyűrűs napfogyatkozáskor. A Texasból készített képek megörökítik a Baily-gyöngyöknek nevezett optikai illúzió kialakulását, amit annak köszönhetünk, hogy a napfény átcsillan a Hold völgyein és kráterein. A győztes képeket a többi kategória legjobbjaival együtt Londonban állítják ki.

A Galaxisok kategória győztese Tóth Bence és Feltóti Péter közös felvétele, amely az NGC 5128, más néven Centaurus A óriásgalaxisról készült. A képen láthatjuk a galaxist körülvevő árapály-hullámokat, amelyek a múltban bekövetkezett ütközések hatására alakultak ki, valamint a központban működő szupernagy tömegű fekete lyuk által kibocsátott relativisztikus jetet is. Az alkotás a két asztrofotós saját felszerelésével 2023 júniusában, Namíbiában rögzített nyers felvételekből készült.

Tóth Bence és Feltóti Péter felvétele a Centaurus A galaxisról.

A Holdunk kategóriában szintén magyar fotós győzedelmeskedett: Balázs Gábor felvétele a Sinus Iridumot, vagyis Szivárvány-öblöt mutatja be a körülötte található kráterekkel. A kép jobb felső sarkában a szintén figyelemre méltó Pythagoras-kráter látható. A felvétel 2023 szeptemberében készült Budapestről, a Svábhegyi Csillagvizsgáló 30 cm-es refraktorával.

Balázs Gábor felvétele a Holdról.

A Holdunk kategória második helyezettje Fényes Lóránd felvétele. A 2023 novemberében Érdről készült képen a Vénuszt és a Holdat láthatjuk az év egyetlen bolygófedése közben.

Fényes Lóránd felvétele a Holdunk kategória második helyezettje.

A verseny Csillagok és ködök kategóriájában dicséretet kapott Tóth Bence felvétele, amely az Antares csillag környezetét ábrázolja. A Namíbiában készült alkotáson a csillag körüli por- és gázképződmények láthatók.

Tóth Bence felvétele az Antares-régióról.

Az összes nyertes kép megtekinthető a Greenwichi Királyi Múzeumok honlapján. Gratulálunk az alkotóknak!

Forrás: Royal Museums of Greenwich