:

Újranyithatják a 45 évvel ezelőtti atombaleset helyszínét

Újranyithatják a 45 évvel ezelőtti atombaleset helyszínét

Ismét megnyithat a pennsylvaniai Three Mile Island-i erőmű, a helyszínen a közeljövőben a Microsoft mesterséges intelligenciája (MI) számára termelhetik az energiát – írja az IFLScience. Az erőműhöz köthető az Egyesült Államok legsúlyosabb atombalesete.

1979. március 28-án az erőmű 2-es reaktorblokkjában részleges zónaolvadás következett be. A korábbi bizonyítékok alapján a kismértékű radioaktív szennyezés csak korlátozott egészségi következményekkel járt a helyi lakosságra és a dolgozókra nézve, igaz, a frissebb adatok azt mutatják, hogy a hatások a véltnél súlyosabbak lehettek.

A katasztrófát követően számos tervezési, üzemeltetési és egyéb biztonsági változtatást vezettek be. Az eset jelentős csapást jelentett az atomenergiáról és annak általános biztonságáról alkotott közmegítélésre.

Most, 45 évvel később, az atomreaktor tulajdonosa, a Constellation Energy megállapodást kötött a Microsofttal, hogy energiát szolgáltassanak a vállalat MI-vel kapcsolatos műveleteihez. Amennyiben a terv megkapja a hatósági jóváhagyást, úgy ez lehet az első alkalom az amerikai történelemben, amikor egy leszerelt reaktort újra üzembe helyeznek.

A 20 évre szóló megállapodás értelmében a 2019-ben, gazdasági okok miatt leállított 1-es blokkot 2028-ig újra beindítják.

Az 1-es blokkot nem érintette az 1979-es baleset, így évtizedekig üzemben maradt. Az erőművet végül gazdasági okokból állították le, az újranyitás javaslata máris heves helyi tiltakozásokat váltott ki.

Az újraindítást megelőzően jelentős beruházásokat hajtanak végre az erőmű helyreállítása érdekében. Joe Dominguez, a Constellation elnök-vezérigazgatója szerint a teljes leállítás előtt a létesítmény már a hálózat legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb atomerőművei közé tartozott.

Egy gazdasági hatástanulmány alapján a helyreállított létesítmény 3400 közvetlen és közvetett munkahelyet fog teremteni. Az erőmű további 800 megawatt szén-dioxid-mentes villamos energiát ad majd a hálózathoz.

Nem a Microsoft az egyetlen, amely a bővülő energiaszükségletének támogatására atomenergiát használna. Az Amazon már aláírt egy szerződést nukleáris energia vásárlásáról egy adatközpont számára, ezt a hatóságok jelenleg is vizsgálják. A Google, a Meta és az Apple is egyre több áramot fogyaszt a mesterséges intelligencia fejlődése miatt.

A Goldman Sachs becslése szerint 2030-ra 160 százalékkal emelkedhet az adatközpontok energiaigénye az Egyesült Államokban. Ez komoly energetikai beruházásokat igényel, a fejlesztéseknek azonban összhangban kell lenniük a zöld törekvésekkel.

The post Újranyithatják a 45 évvel ezelőtti atombaleset helyszínét first appeared on 24.hu.