:

Hatalmas rakétaroncsot halásztak ki a tengerből

Hatalmas rakétaroncsot halásztak ki a tengerből

Kiemelték a SpaceX-féle Starship egy hatalmas darabját a tengerből – írja a Space.com. Erről Elon Musk, a cég alapítója és vezérigazgatója számolt be az X-en, a közzétett fotón a rakétarendszer egy méretes, szétroncsolódott része látható.

A szeptember 22-én kihalászott maradványok a Starship legutóbbi tesztrepüléséből származnak, és az első fokozathoz tartoznak. „Mintha egy futurisztikus, rég halott civilizáció romjai lennének” – írta Musk egy másik bejegyzésében.

A fejlesztés alatt álló Starship a valaha épített legnagyobb rakéta lesz, az eszköz embereket és rakományokat szállíthat majd a Holdra, a Marsra és más helyszínekre. A teljes rendszer egy hatalmas, Super Heavy nevű hordozórakétából, illetve egy 50 méter magas, űrhajóként funkcionáló egységből áll, utóbbi maga a Starship, azaz röviden Ship.

Mindkét fokozatot úgy tervezték, hogy teljes mértékben és gyorsan újrafelhasználható legyen, és mindkettőt a SpaceX új, nagy teljesítményű Raptor rakétái hajtják. A Super Heavyhez 33, a Shiphez hat egység tartozik, az összeillesztett rendszer 122 méter magas.

A Starship eddig négy tesztrepülésen vett részt 2023 áprilisában és novemberében, majd idén márciusban és júniusban. Az első próbálkozások során a prototípusok mind megsemmisültek, az utolsó teszt viszont sikeres volt.

A most bemutatott roncs a júniusi repülésből származik, a kísérlet során a Ship elérte keringési sebességét, és a Super Heavyvel együtt túlélte a légkörben való leereszkedést.

Az űrhajó és a meghajtó sértetlenül, tervezetten csapódott be az Indiai-óceánba, illetve a Mexikói-öbölbe.

Starship Super Heavy Booster Flight 4 pic.twitter.com/EMGpNVn58Q

— Elon Musk (@elonmusk) September 23, 2024

Az ütközés természetesen komoly károkat okozott az űreszközökben, ahogy azt a mostani fotó is bizonyítja. A képen egyébként 14 Raptor látható, azt nem tudni, hogy a SpaceX a további 19 egységet is begyűjtötte-e. Az sem derült ki, hogy Muskék miért kutatták fel a maradványokat, lehetséges, hogy az akció a további adatelemzést, esetleg az ipari kémkedés elkerülését segítette.

A Starship jelenleg az ötödik tesztrepülésére készül. A vállalat augusztus eleje óta készen áll a misszióra, de valószínűleg csak november végén kapja meg az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal engedélyét.

The post Hatalmas rakétaroncsot halásztak ki a tengerből first appeared on 24.hu.