:

Elon Musk beadta a derekát a braziloknak

Elon Musk beadta a derekát a braziloknak

Több mint három héttel az X brazíliai betiltása után a közösségi platform készen áll arra, hogy eleget tegyen a legfelsőbb bíróság korábbi felszólításnak – írja a CNN. A 21 millió felhasználó hozzáférésének helyreállítása pontot tehet az Elon Musk vezérigazgató és az ország bírósága közötti, konfliktusos küzdelem végére.

Az X ügyvédei szeptember 20-án tájékoztatták az illetékeseket, hogy kinevezték a hatalmas piac helyi hatóságok által kért jogi képviselőjét. Egy nappal később a bíróság öt napot adott az X-nek, hogy benyújtsa a képviseletet hivatalossá tevő papírokat.

Az X szeptemberben nagyrészt nem működött Brazíliában, csak 18-án vált rövid időre elérhetővé, ám a felület ekkor is azt jelezte, hogy a bejegyzések nem töltődnek be.

A vállalat ekkor azt mondta, elkötelezett a brazil kormánnyal való együttműködés mellett, ami drámai hangnemváltást jelentett a korábbi kommunikációhoz képest.

Alexandre de Moraes, a brazil legfelsőbb bíróság vezetője augusztus 29-én adott ultimátumot az X-nek. De Moraes kijelentette, hogy a helyi jogszabályok értelmében a vállalatnak jogi képviselőt kell kineveznie, ezt az X azonban nem tette meg, végül fel is függesztették Brazíliában a platform működését.

A döntést megelőzően Musk több bejegyzésben is kritizálta, sőt gúnyolta a bíróságot, egyik posztjában egy olyan mesterséges intelligencia által generált képet tett közzé, amely Voldemort és egy Sith nagyúr gyerekeként ábrázolta de Moraest. A milliárdos egy külön X-fiókot is létrehozott a bíró állítólagos hatalommal való visszaélésének leleplezésére.

Grok “Generate an image as if Voldemort and a Sith Lord had a baby and he became a judge in Brazil”

It’s uncanny! pic.twitter.com/aTdVRg9jrw

— Elon Musk (@elonmusk) August 29, 2024

Ahhoz, hogy a közösségi oldal ismét működhessen Brazíliában, véglegesítenie kell a jogi képviselet dokumentációját, valamint nagyjából 1 millió dolláros bírságot kell megfizetnie a szolgáltatás átmeneti visszaállítása miatt. Emellett az X-nek azt is bizonyítania kell, hogy valóban letiltotta azokat a hergelő anyagokat vagy dezinformációt terjesztő fiókokat, amelyeket a bíróság azonosított.

A demokráciát vették célba

Az érintett fiókok blokkolására vonatkozó végzés 2020 májusára nyúlik vissza, de Moraes ekkor állapította meg, hogy azok gyűlöletbeszédet terjesztenek és demokratikus intézményeket céloznak. A megjelölt fiókok többsége Jair Bolsonaro, Brazília volt szélsőjobboldali elnökének politikai támogatóihoz tartozott.

Bolsonarót 2023-ban nyolc évre eltiltották a jelöltségtől, miután az ország legfelsőbb bírósága bűnösnek találta őt hatalommal való visszaélésben és a szavazat tisztaságát firtató összeesküvés-elmélet terjesztésében. Emellett nyomozás zajlik ellene a Brazíliavárosban 2023. január 8-án történt zavargásokban játszott lehetséges szerepe miatt.

A bírósági utasítások egy átfogó vizsgálat részét képezték, amely az online félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd terjedését mérte fel, különösen a demokráciát aláásni próbáló tartalmak esetében. A vizsgálat nemcsak bel-, hanem külpolitikai történésekre is kiterjedt, többek között Donald Trump azon konteójára, amely szerint a 2020-as, amerikai választást elcsalták.

Az X kezdetben eleget tett a kérésnek, és eltávolította a fiókokat, áprilisban azonban az X Global Affairs fiókja törvénytelennek nevezte a bírósági utasításokat, és kijelentette, hogy a fellebbezésre való egyéves várakozás megsértette a tisztességes eljárást. Musk ekkor azzal fenyegetőzött, hogy visszaállítja a fiókokat, mondván, az elvek többet számítanak, mint a profit.

Úgy tűnik, végül mégis a hatalmas piac megtartása mellett döntött.

Bolsonaro az X múlt heti, átmeneti visszatérése idején üzenetben támogatta Muskot és a platformot, azt állítva, hogy a felhasználók letiltásáról szóló bírósági döntés nemcsak cenzúra, hanem az alapvető jogok súlyos megsértése. Az amerikai kongresszusban Maria Elvira Salazar floridai republikánus képviselő múlt héten név szerint említette Muskot és de Moraest, amikor olyan törvényt terjesztett elő, amely büntetné azokat a külföldi tisztviselőket, akik megsértik az amerikaiak első alkotmánymódosításhoz fűződő jogait, megtagadva tőlük a belépést az Egyesült Államokba.

The post Elon Musk beadta a derekát a braziloknak first appeared on 24.hu.