:

Már az MNB is reagált az Apple felhasználókat érintő újabb zavarokra

Már az MNB is reagált az Apple felhasználókat érintő újabb zavarokra

Az MNB és a Magyar Bankszövetség lépéseket tesznek az ügyfelek biztonsága és a pénzügyi piacok stabilitása érdekében az újabb, Apple-höz köthető zavarok nyomán – olvasható a Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményében, ami nem sokkal azután érkezett, hogy lapunk beszámolt arról, október 1-én ismét számos magyar felhasználó jelezte, hogy az elmúlt 24 órában vásárlás nélkül terhelték meg a bankkártyáikat.

A közelmény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értesült az Apple-lel kapcsolatos ismételt fizetési problémákról, és ennek nyomán haladéktalanul felvette a kapcsolatot a pénzforgalmi szolgáltatókkal és intézkedéseket kezdeményezett az ügyfelek védelmére. A jegybank szorosan együttműködik e tevékenység során a vele állandó munkakapcsolatban lévő Magyar Bankszövetséggel.

Már a fizetési problémák első időszakánál látható, hogy a bankok többsége a korábbihoz képest jól felkészült e helyzetre és azonnali lépéseket tettek az ügyfelek biztonsága érdekében. Az elsődleges, még meg nem erősített adatok szerint a korábbi problémáktól eltérő módon így jóval kevesebb ügyfelet érint a fennakadás.

Az MNB – amely számára elsődleges a pénzügyi piacok stabilitása és az ügyfelek biztonsága – folyamatosan tájékoztatást nyújt a továbbiakban is a fejleményekről.

Legutóbb június végén történt hasonló Magyarországon, rengeteg Apple eszközt használó magyar bankkártyáján keresztül zároltak különböző összegeket, teljesen indokolatlanul. Akkor az érintettek visszajelzései alapján különböző (akár már megszüntetett) előfizetések vagy korábbi vásárlások összegei lettek ismét zárolva, és a Reddit-poszt tanúsága szerint most is hasonló a helyzet.

Az MNB információi szerint a nyár közepén nagyjából 780 ezer jogosulatlan terhelés történt, amelyek során összesen több mint 2 milliárd forint tűnt el a magyarok számláiról.

Az incidens kapcsán a Magyar Nemzeti Bank június 27-én felszólította a hitelintézeteket, hogy haladéktalanul kezdjék meg az Apple által okozott technikai probléma miatt bekövetkezett jogosulatlan terhelésekhez kapcsolódó kártalanítást – ami az esetet követő napokban meg is történt.

Kapcsolódó Ismét vásárlás nélküli pénzlevonásokról számolnak be Apple felhasználók Megismétlődni látszik a nyáron tömegeket érintő hiba.

The post Már az MNB is reagált az Apple felhasználókat érintő újabb zavarokra first appeared on 24.hu.