:

Komoly hibát találtak az akkumulátorokban

Komoly hibát találtak az akkumulátorokban

A modern eszközeink, mint a laptopok, a táblagépek, és a mobilok elképzelhetetlenek akkumulátorok nélkül, azonban mindenki tudja, hogy az idő előrehaladtával jelentősen csökkenhet ezek minősége. A lítium-ion akkumulátor belsejében két elektróda tárolja a lítium-ionokat: a pozitív töltésű anód és a negatív töltésű katód. Az akkumulátor belsejében található elektrolit segítségével az ionok az anódról a katódra vándorolnak, ez pedig elindít egy olyan kémiai folyamatot, amely elektronok felszabadulásához vezet.

A Stanford Egyetem csapatának új kutatása szerint a lítium-ionokkal együtt azonban nem kívánt utasok is a katódra tapadhatnak.

A hidrogén protonok és elektronok is letörnek az elektrolitban lévő molekulákról, ezek pedig felhalmozódhatnak a katódon, ami azt jelenti, hogy a lítium-ionok nem képesek olyan hatékonyan vezetni a feszültséget. Ennek eredményeként csökkenhet az akkumulátorok élettartama, és romolhat azok töltési teljesítménye, írja az IFLScience.

A Science folyóiratban közzétett kutatás szerint a hidrogénszivárgást egy sor kémiai reakció hajtja. Gang Wan, a Stanford Egyetem fizikusa és vegyésze szerint még ha nem is használja az ember az akkumulátort, az akkor is energiát fog veszíteni. A kutatás során azonban felmerült az a probléma, hogy a hidrogén rendkívül apró, így nehéz nyomon követni. Ezért a kutatók deutériumra – a hidrogén izotópjára – cseréltek az elemet az akkumulátorokban.

Wan és kutatótársai tömegspektrometria és röntgenes képalkotás segítségével figyelték a mozgását, és bebizonyosodott, hogy ez okozza az akkumulátor töltési képességének csökkenését. A szakértők szerint további kutatásokat kell végezni a különböző akkumulátortípusokon, hogy megállapítsák, univerzális problémáról van-e szó. Ha kiderül, hogy az, és sikerül megoldást találni, új korszak kezdődhet az akkumulátorgyártásban.

Kapcsolódó Bankkártya vékonyságú okostelefonok jöhetnek Van még egy nagy akadály, amit le kell küzdenie a kutatóknak.

The post Komoly hibát találtak az akkumulátorokban first appeared on 24.hu.