:

Drasztikus változások jöhetnek a Google-nél

Drasztikus változások jöhetnek a Google-nél

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) évekkel ezelőtt beperelte a Google-t a tröszellenes törvények megsértése miatt, augusztusban pedig végre kimondták, hogy a tech cég illegális monopóliumot épített ki és tart fenn a keresési és hirdetési piacon. Amit Mehta kerületi bíró azonban csak a jogsértés tényére világított rá, a további intézkedéseket egy újabb eljárás keretén belül állapítják meg.

Ebben pedig fontos szerepe lehet az igazságügyi minisztérium (DOJ) által frissen közzétett javaslatoknak is, melyek a Google keresőpiaci monopolhelyzetének megtörésére irányulnak, írja a Verge. Ebben számos lehetséges jogorvoslati megoldást felsorolnak: a legdrasztikusabb a Google feldarabolása lenne ezek közül, de

az is felmerült, hogy egyes részlegeket leválasztanának az anyacégről, mint például a Chrome-ot, az Androidot, vagy a Google Play-t.

A DOJ emellett olyan viselkedési jogorvoslatokat is felvetett, amelyek megakadályoznák, hogy a Google keresője unfair előnyhöz jusson az olyan termékekben, mint a Chrome, a Play vagy az Android. Így például felmerült az adatok versenytársak részére történő kötelező átadása, és az alapértelmezett keresőmotorra vonatkozó exkluzív szerződések megkötésének betiltása is.

A beadványt november végén egy újabb, részletesebb beadvány követheti a DOJ részéről, amelyre a Google-nek decemberig kell reagálnia. A bíróság várhatóan jövő augusztusban hozhat ítéletet, mely a fellebbviteli szakaszok lezárását követően, évek múlva válhat csak jogerőssé. A Google blogbejegyzésben válaszolt az első javaslatokra: véleményük szerint a Chrome vagy az Android leválasztása jelentősen túlmutat az ügy jogi keretein, a túlszabályozás pedig jelentősen visszavetné az innovációt, amivel a felhasználók is rosszul járnának.

The post Drasztikus változások jöhetnek a Google-nél first appeared on 24.hu.