:

Hatalmas geomágneses vihar csap le a Földre

Hatalmas geomágneses vihar csap le a Földre

Figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Űridőjárás-előrejelző Központja – írja a Live Science. A szervezet szerint október 10–11-én hatalmas mennyiségű, a Napból érkező töltött részecske éri el bolygónkat, ami jelentős, G4-es osztályú geomágneses vihart fog okozni.

Az ilyen események problémákat idézhetnek elő az elektromos hálózatokban, eltéríthetik a műholdakat, zavarhatják a GPS-navigációt és károsíthatják a kritikus infrastruktúrát.

A geomágneses vihar emellett a sarki fényeket is erősíti, azok a pólusoktól távolabb is megfigyelhetővé válhatnak.

A mostani jelenség hátterében egy koronakidobódás áll (CME), ez október 8-án következett be egy fler után. A kitörés X1,8-as volt, tehát a legerősebb események közé tartozott.

Flerek akkor jönnek létre, amikor zavar keletkezik a Nap mágneses mezőiben. Egyes eseményeket CME-k is kísérnek, ezekkel olyan gyorsan mozgó plazmafelhők szabadulnak fel, amelyek bolygónkat is elérhetik. A Földbe csapódva a részecskék interakcióba lépnek a mágneses térrel, ami geomágneses vihart idéz elő. A NOAA 1-től 5-ig terjedő skálán osztályozza a viharokat.

Sokat nem lehet tenni a felkészülés érdekében, a potenciális sarkifény-megfigyelésért mindenesetre érdemes távolabb vonulni a városi fényszennyezésétől. Az észleléshez nincs szükség felszerelésre, a telefonok kamerája azonban képes olyan színeket is megörökíteni, amelyeket szabad szemmel nem feltétlenül láthatunk.

Csillagunk mostanában meglehetősen aktív, ennek oka a szoláris maximumhoz való közeledés. A Nap egy nagyjából 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb, illetve hevesebb periódusai, a csúcsot legkésőbb 2025-ben érhetjük el.

Kapcsolódó Videó: ismét sarki fény tündökölt Magyarország felett A Balaton felett is feltűnt.

The post Hatalmas geomágneses vihar csap le a Földre first appeared on 24.hu.