:

Több mint százezer új vírust fedeztek fel

Több mint százezer új vírust fedeztek fel

Több mint 160 ezer vírusfajt fedeztek fel kínai és ausztrál kutatók mesterséges intelligencia segítségével – jelentette a kínai állami hírügynökség, a Hszinhua. Az eredményről szóló tanulmány a Cell című folyóiratban jelent meg, korábban egyik tudományos publikáció sem számolt be ilyen sok új vírusfajról.

A szakértők összesen 161 979 RNS-vírusfajt írtak le munkájukban, amely Edward Holmes, a tanulmány egyik szerzője szerint jelentősen növeli ismereteinket a világunkban élő vírusokról. Hozzátette: döbbenetes, hogy ennyi új vírust sikerült felfedezniük, de még így is csak a felszínt kapargatták. Sok millió vírus vár még felfedezésre, és ugyanez a helyzet a baktériumokkal és a parazitákkal is.

A létrehozott gépi tanulási eszköz képes elemezni rengeteg komplex genetikai szekvenciát, így tudott ráakadni az eddig ismeretlen mikroorganizmusokra.

A tudósok úgy vélik, vizsgálatuk rámutatott, mennyire hasznos lehet a mesterséges intelligencia a biológiai kutatásokban. Kifejlesztett gépi tanulási eszközüket a jövőben tovább fogják képezni, hogy további vírusokat azonosíthasson.

Kapcsolódó Több ezer fertőző betegséget azonosíthatnak Budapest szennyvizében A szennyvízben előforduló fertőző betegségek monitorozására fejlesztett új módszer egyszerre több ezer fenyegetés forrását is képes feltárni.

The post Több mint százezer új vírust fedeztek fel first appeared on 24.hu.