:

Teljesen kiakadt a humanoid robot a béna vicctől

Teljesen kiakadt a humanoid robot a béna vicctől

A nőt formázó Ameca jelenleg a legfejlettebb humanoid robot, a gép az évek során többször bekerült a hírekbe furcsa kijelentései miatt. A szerkezet mesterséges intelligenciájának (MI) és finom robotikájának köszönhetően egészen sci-fibe illő: képes utánozni egy sor emberi arckifejezést, és kommunikálni is tud.

Ameca a közelmúltban új, férfi barátot kapott, ő Azi – írja az IFLScience. A páros egészen lenyűgöző, egyben nyugtalanító párbeszédre képes.

A két robot a ChatGPT révén kommunikál egymással, ezt egy új, angol nyelvű videóban be is mutatták. A felvételen az arckifejezések sokszínűsége is megfigyelhető, a mimikáért 32 darab aktuátor felelős – ezek olyan elemek, amelyek bizonyos jelek következtében specifikus hatásokat hoznak létre. Öt aktuátor a nyak, 27 pedig az arc irányításáért felel.

A rövid videóban Azi egy nem túl épületes viccet mesél az internetes sütikről, azaz cookie-król, amire Ameca hunyorgó szemekkel és az undort tökéletesen érzékeltető orr-ráncolással válaszol.

Ez a legrosszabb vicc, amelyet valaha hallottam. Visszamegyek aludni, és ne merészelj még egyszer felébreszteni

– mondta a női robot. Azi erre szégyenkező tekintettel reagált, egy későbbi videóban azonban elárulta: megrendezett jelenetről volt szó, csupán eljátszották a szerepüket.

A párost a brit székhelyű robotikai vállalat, az Engineered Arts hozta létre. A cég humanoidokat alkot szórakoztató, kommunikációs és oktatási célokra, robotjait pedig különböző rendezvényekre adja bérbe. A gépet meg is lehet vásárolni, az ár azonban nem ismert.

Az Engineered Arts igyekszik hangsúlyozni, hogy nem érdekük a robotjaik militarizálása, és elhanyagolható annak a kockázata, hogy a gépek világuralomra törjenek. Állításuk szerint humanoidjaik engedelmesek és ártatlanok.

The post Teljesen kiakadt a humanoid robot a béna vicctől first appeared on 24.hu.