:

Megszólalt az amerikai hadsereg a titokzatos űrrepülőről

Megszólalt az amerikai hadsereg a titokzatos űrrepülőről

Hamarosan egy sor új manőverbe kezd bele az amerikai hadsereg titokzatos űrrepülője, az X-37B – jelentette be az Egyesült Államok Űrhadereje. A közlemény szerint a jármű úgynevezett levegőfékezést fog végezni, hogy ezzel megváltoztassa keringési pályáját a Föld körül, eközben pedig megválik majd műszaki egységének komponenseitől is.

A levegőfékezés egy olyan manőver, amely során egy űreszköz a Föld légkörét használja mozgása megváltoztatásához. Ehhez csak minimális üzemanyagra van szükség, vagyis értékes energiaforrást lehet spórolni vele.

Az Űrhaderő azt is elárulta, hogy a tavaly felbocsátott eszköz űrben töltött csaknem egy éve alatt a sugárzás hatásaival kapcsolatos kísérleteket folytatott, illetve műholdak azonosítására és megfigyelésére használható technológiákat tesztelt.

Miután az X-37B végrehajtotta a levegőfékezést, visszatér ezekhez a feladataihoz, majd azok teljesítése után elhagyja keringési pályáját, és biztonságosan leszáll, akárcsak 6 korábbi küldetésén. Az Űrhaderő vezetői szerint ez a manőver fontos mérföldkő kísérleti űrrepülőjük számára, ugyanis az eszköz korábban még sosem végzett ilyen típusú irányváltoztatást.

A mostani az X-37B hetedik repülése, amely még 2023. december 28-án vette kezdetét. 2010-es debütálása óta összesen több mint tíz évet töltött Föld körüli pályán. A legutóbbi misszió – az eddigi leghosszabb – két és fél évig tartott. Az amerikai Űrhaderő illetékesei nem közölték, hogy ezúttal meddig marad a magasban az űrrepülő.

Az X-37B-t a Boeing fejlesztette, és belőle kettőt is építettek az amerikai hadseregnek. A járművek megjelenésükben a NASA rég nyugdíjazott Space Shuttle űrsiklójára hasonlítanak, ám kisebbek, csupán 9 méter hosszúak. Az eszközök teljesen automatizáltak, vagyis fedélzetükön a küldetések közben senki sem tartózkodik. Az űrrepülők feladatainak többsége titkos, és azt sem tudni, hogy pontosan milyen eszközök és műszerek találhatóak rajtuk.

Kapcsolódó Leszállt Kína rejtélyes űrrepülője Már harmadik küldetését teljesítette, de az ország vezetése továbbra sem árul el a járműről szinte semmit.

The post Megszólalt az amerikai hadsereg a titokzatos űrrepülőről first appeared on 24.hu.