Bizarr, új anyagot fejlesztettek ki

- 24.hu - Tech
- 15 Apr, 2024
- Címkék: #Tech # anyagtudomány # kukoricakeményítő # kémia # új anyag
A Mercei Kaliforniai Egyetem csapata olyan új anyagot fejlesztett ki, amely ütés vagy nyújtés hatására megkeményedik – írja a ScienceAlert. Az anyag segítségével a jövőben újfajta elektronikus eszközöket és érzékelőket fejleszthetnek ki.
Az úgynevezett adaptív tartósság fontos tulajdonság az anyagtudományban, hiszen védelmet ad a sérülésekkel szemben. Az új anyagot a főzéshez használt kukoricakeményítő ihlette. A nedves homokkal ellentétben, amelynek viszkozitása állandó, a kukoricakeményítő óvatos keverés esetén folyadékként, gyors kavarás, zúzás során pedig szilárd anyagként viselkedik.
A különbség hátterében az áll, hogy lassú mozdulatoknál az anyagban lévő részecskék taszítják egymást, gyors keverésnél viszont összeérnek, súrlódnak. Ez az eltérés a részecskék méretének tudható be.
A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy elérhetnek-e hasonló eredményt polimerrel. A csapat konjugált polimerekkel kezdett, ezek olyan speciális tulajdonságokkal bírnak, amelyeknek köszönhetően az anyag úgy vezeti az elektromosságot, hogy közben viszonylag puha és rugalmas marad.
Yue Wang és kollégái hosszú poli(2-akrilamid-2-metilpropánszulfonsav)-molekulákat, rövid polianilin-molekulákat és egy nagy hatékonyságú vezetőt, poli(3,4-etilén-dioxiotiofén) polisztirol-szulfonátot kombináltak. Ezzel olyan finom réteg jött létre, amely gyors ütések hatására deformálódott vagy megnyúlt.
Minél gyorsabbak voltak a csapások, annál keményebb lett az anyag. A következő lépésként a keverék finomításával mind az adaptív tartósságán, mind a vezetőképességén javítottak. A szakértők a két pozitívan és két negatívan töltött polimer kiválasztásával szuperkisméretű szerkezetű anyagot alkottak meg, amely olyan volt, mint a spagetti között lévő miniatűr húsgombócok. Utóbbiak elnyelték az ütéseket anélkül, hogy teljesen széttörtek volna.
A kísérletek alapján a pozitív töltésű 1,3-propándiamin nanorészecskék hozzáadása tovább javította a szívósságot. Ez kissé gyengítette a húsgolyókat és megerősítette a spagettiszálakat, aminek köszönhetően javult az anyag ellenállósága, illetve integritása.
A csapat szerint ha sikerülne nagy mennyiségben előállítani az anyagot, komoly haszna lehetne a laboratóriumon kívül.
A felfedezés többek között okosórák, viselhető szenzorok és egészségmonitorozók, például vércukorszint-mérők gyártásához járulhatna hozzá.
Az anyagból akár személyre szabott elektronikus protéziseket, 3D nyomtatással pedig művégtagokat is kifejleszthetnének.
The post Bizarr, új anyagot fejlesztettek ki first appeared on 24.hu.
Hasonló tartalmak
Az Azoth-kard: Paracelsus elveszett fegyvere
- Múlt-Kor
- 17 Jun, 2025
Ukrajna jövőre bekerülhet az uniós roamingövezetbe
- HVG
- 17 Jun, 2025