Hogyan étkezzünk a hõségben okosan?
- Családinet
- 25 Jul, 2025
- Címkék: #
A nyár a kikapcsolódás idõszaka, de a táplálkozásra és az élelmiszerbiztonságra fokozottan oda kell figyelni, akár a kánikula, akár a külföldön tapasztalható higiéniai körülmények miatt - figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A nagy meleg - különösen a 35-40 °C-ot is elérõ hõmérséklet - komoly terhet ró a szervezetre, ezért különösen fontos, hogy étkezésünkkel ne fokozzuk tovább ezt a terhelést. Emellett az utazások, szabadtéri programok, a piknikezés, strandolás során az élelmiszerbiztonságra kell nagy gondot fordítani. A hõségben ugyanis sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külsõ hõmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tõkehúsok. Általánosságban elmondható, hogy a hõkezelés elõsegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belsõ hõ hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól süssük át, forraljuk fel és a hûtõben tárolt maradékot is mindig alaposan melegítsük meg mielõtt ismét ennénk belõle - hívja fel a figyelmet az MDOSZ.