:

Megdöbbentően sok fiatal férfi és fiú hal meg világszerte

Megdöbbentően sok fiatal férfi és fiú hal meg világszerte
  • 24.hu
  • 24 Nov, 2021
  • Címkék: #

Az 1950-es évek óta világszerte csökken a fiatalon elhalálozók száma, az adatokat elemezve ugyanakkor egy meglepő trend fedezhető fel. A fiatal férfiak és fiúk sokkal nagyobb arányban vannak jelen az elhunytak között, mint a fiatal nők és lányok, a különbség pedig egyre nő – írja az IFLScience.

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban globálisan vizsgálták a 10-24 évesek 1950 és 2019 közötti halálozását.

Az eredmények alapján 2019-ben a korosztály 51 százaléka volt férfi vagy fiú, mégis közülük került ki az elhunytak 61 százaléka.

A 10-24 évesek halálozása összességében csökkent, a fiúk és lányok közötti különbség viszont folyamatosan nőtt. 1950 óta a lányoknál 30, a fiúk esetében viszont csupán 15 százalékos visszaesést dokumentáltak.

Naponta átlagosan 4 ezren halnak meg a korosztályban, a többség pedig világszerte férfi vagy fiú. A nemek közötti eltérés szinte mindenhol nő, kivéve a magas jövedelmű országokban, Közép- és Kelet-Európában, illetve Közép-Ázsiában, ahol az egyenlőtlenség az elmúlt 30 évben csökkentek.

BFG Images / Getty Images

A jelenség hátterében álló okok rendkívül komplexek. Általánosságban elmondható, hogy a halálozás szorosan kapcsolódott az adott ország fejlettségéhez – a gazdagabb országokban kevesebb fiatal halt meg. A halál oka is eltért régiónként, a gazdag területeken például a rák jelentette a fő problémát, Dél-Ázsiában és Afrika szubszaharai részén viszont a fertőző betegségek okozták a legtöbb halálesetet. Globálisan az összes eset 32 százalékának hátterében állt nem szándékos sérülésokozás, erőszak vagy konfliktus; további 32 százalékért fertőző betegségek, táplálkozási problémák vagy anyai okok voltak felelősek; az elhalálozás 27 százalékát pedig nem fertőző betegségek idézték elő. A maradék 8 százaléknál az ok öngyilkosság volt.

1980 óta az átadható betegségekhez köthető halálesetek száma látványosan visszaesett, kivéve Dél-Ázsiában és Afrika szubszaharai területein. Latin-Amerikában és a Karib-térségben az erőszak továbbra is nagyban hozzájárul a fiatal férfiak halálozásához, és összességében is alig tapasztalni javulást a korosztály idősebb, férfi tagjainál.

Joseph Ward, a University College London munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint meglepő a nemek közötti különbség. Mint kiemelte, az okok igen összetettek, megismerésükhöz pedig további vizsgálatokra lesz szükség.

The post Megdöbbentően sok fiatal férfi és fiú hal meg világszerte first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés