:

A WHO nem bízik a mesterséges intelligenciában

A WHO nem bízik a mesterséges intelligenciában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden óvatosságra intett a közegészségügy területén használt mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatban – írja az MTI. A szervezet szerint a döntéshozatal során felhasznált adatok ugyanis szubjektívek lehetnek és vissza is élhet velük a rendszer.

A WHO jelezte, hogy ugyan lelkesednek az MI nyújtotta lehetőségek miatt, azt viszont egyelőre nem tudni, miként fog működni a rendszer az egészségügyi információhoz való hozzáférés javítása és diagnosztikai ellátás fejlesztése terén. Emellett az is kérdéseket vet fel, hogy a fejlesztéseket miként lehet majd bevetni döntéstámogató eszközként.

A szervezet szerint a fent említett aggályok mellett az is problémás, hogy az MI-modellek visszaélésre és dezinformáció generálására is használhatók lehetnek.

Az ENSZ egészségügyi szervezete jelezte, a generált nagyméretű nyelvi modellek (LLM), például a ChatGPT használata során az emberi jólét előmozdítása és a közegészség védelme érdekében elengedhetetlen a kockázatok kiértékelése.

The post A WHO nem bízik a mesterséges intelligenciában first appeared on 24.hu.