:

Ilyen jelekkel kommunikálhatnak a földönkívüliek

Ilyen jelekkel kommunikálhatnak a földönkívüliek

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban olyan módszert mutatnak be, amellyel az idegen civilizációk nyomait lehet keresni – írja a Space.com. Akshay Suresh, a Cornell Egyetem PhD-hallgatója és kollégái úgy gondolják, hogy érdemes a Tejútrendszer közepén figyelni a keskeny sávszélességű, ismétlődő rádiójeleket.

A keskeny sávszélességű rádióimpulzusokat a természetben pulzárok alakítják ki, ezen csillagokon kívül azonban az ember is képes ilyen jeleket létrehozni technológiájával, például radarokkal. Elképzelhető, hogy az univerzum más fejlett fajai is kibocsátanak ilyen sugárzást. Mivel az impulzusok az űrben óriási távolságot tehetnek meg, ígéretesek lehetnek a földön kívüli technológia keresésében.

A szakértők a közelmúltban egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely észlelni tudja az ismétlődő frekvenciamintákat. A kutatók pulzárok adatait felhasználva tesztelték a rendszer érzékenységét.

„Eddig a rádiós SETI elsősorban a folyamatos jelek keresésére fordította erőfeszítéseit” – mondta Vishal Gajjar, az idegen intelligencia keresésével foglalkozó nonprofit SETI Intézet munkatársa és a csapat tagja. A friss eredmények alapján az impulzussorozatok a csillagközi kommunikáció hatékony eszközei lehetnek.

HYPERSPHERE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kutatók azért fókuszálnak a Tejútrendszer közepére, mert igen sűrű a csillagokban, és így a potenciálisan lakható égitestek száma is magas lehet itt.

Amennyiben a földönkívüliek kommunikálni akarnának, a keskeny sávszélesség és az ismétlődő minták használata kiváló eszköz lenne, mivel ez a kombináció a természetben rendkívül valószerűtlen.

A csapat az új szoftvert használva egyelőre nem bukkant izgalmas jelekre, ám további finomításokkal és még nagyobb adathalmazzal dolgozva talán detektálhatnak ígéretes impulzusokat.

The post Ilyen jelekkel kommunikálhatnak a földönkívüliek first appeared on 24.hu.