:

Új Nazca-vonalakat fedeztek fel

Új Nazca-vonalakat fedeztek fel

Egy új tanulmány alapján mesterséges intelligencia segítségével fedeztek fel három új Nazca-vonalat – írja az IFLScience.

A most felfedezett geoglifák egy pár lábat, egy halat és egy madarat ábrázolnak, ezek sorra 78, 19 és 17 méter hosszúak.

Szakai Maszato, a Jamagatai Egyetem munkatársa és kollégái a dél-perui Nazca-sivatagról készült légi felvételeket elemezték mesterséges intelligencia segítségével. A szakértők szerint a módszerrel 21-szer gyorsabban lehet azonosítani az ábrákat, mintha szabad szemmel vizsgálnák a felvételeket.

Az algoritmus mély tanuláson alapul: a neurális hálózat nagy mennyiségű adatból tanul, hogy el tudja végezni feladatát. A rendszer automatikusan végzi a fotók vizsgálata alapján az objektumok felismerését, majd meghatározza azok helyét, méretét és osztályzását.

A Nazca-vonalakat időszámítás előtt 500 és időszámítás szerint 500 között alakították ki a sivatagban. Az elmúlt évszázadban több száz geoglifát fedeztek fel erre, többségüket úgy hozták létre, hogy eltávolították a talaj felső rétegét, felszínre hozva a világosabb színű földet.

Kevin Schafer / Getty Images Illusztráció.

Az ábrák közül több természeti motívumokat, például madarakat ábrázol, de emberszerű alakokat és mitikus lényeket is megörökítettek. Hogy a geoglifákat pontosan miért készítették el, arról megoszlanak a vélemények, van, aki szerint útjelzőként funkcionáltak, mások úgy gondolják, hogy csillagászati vagy vallási jelentőségük volt.

The post Új Nazca-vonalakat fedeztek fel first appeared on 24.hu.