:

Felnyitják az idegen anyagot tartalmazó kapszulát

Felnyitják az idegen anyagot tartalmazó kapszulát

Vasárnap landolt a Földön az a kapszula, amely az OSIRIS-Rex űrszonda által begyűjtött mintákat tartalmazza. Az anyagok a Bennu aszteroidáról származnak, a mintákat a NASA Johnson Űrközpontba szállították.

A kutatók meg is kezdték a tároló felnyitását, a műveletet speciális körülmények között végzik, hogy elkerüljék a szennyezést– írja az IFLScience. A NASA szerint a kapszulában eddig fekete port és törmeléket találtak.

Egyelőre a fedelet emelték csak le, a fő rekeszt még ki sem nyitották.

„Ezek a műveletek egy új, kifejezetten az OSIRIS-REx küldetés számára tervezett laboratóriumban zajlanak” – mondta Shaneequa Vereen, a NASA munkatársa.

Az OSIRIS-Rex 250 grammnyi anyagot hozott el. A minták különlegessége, hogy a Naprendszer történetének korai időszakából származnak, és többnyire érintetlenek.

A csapat következő célja a fő tároló, a TAGSAM (Touch and Go Sample Acquisition Mechanism) tartalmához való hozzáférés. A felnyitást október 11-én élőben közvetíti majd a NASA.

Az OSIRIS-Rex missziója egyébként nem ért véget. Az űrszonda az Apophis aszteroida felé tart, a kisbolygót 2029-ben érheti el.

The post Felnyitják az idegen anyagot tartalmazó kapszulát first appeared on 24.hu.