:

Ennyi megtakarítással is korán mennénk nyugdíjba

A legtöbben viszonylag korán, már ötvenhét évesen nyugdíjba mennénk, holott a reális kornak erre a 69 évet látjuk. Miközben a megtakarítások átlagosan 2,2 millió forintra rúgnak.

A K&H felmérése szerint a 30–59 évesek túlnyomó része, 86 százaléka fontosnak tartja az öngondoskodást, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben. Az érintettek úgy látják, hogy a jelenlegi 65 évvel szemben 69 év lesz a jövőben várható jogszabályban megszabott nyugdíjkorhatár. Ha viszont rajtuk múlna, akkor már 57 évesen nyugdíjba vonulnának – írja a vg.hu.

De miből élnének?

Akik számítanak állami nyugdíjra, 63 százalékban vélik úgy, hogy nagyrészt ebből kellene megélniük,Tíz százalék azoknak a száma, akik szerint egyáltalán nem kapnak majd nyugdíjat az államtól.

A felmérésben résztvevők 59 százaléka takarékoskodik rendszeresen.

A megtakarítással rendelkezőknek a második negyedév végén átlagosan 2,2 millió forintos tartalékuk volt, szemben az egy évvel korábbi 2,4 millióval.

A részeredmények alapján nagyok az eltérések: míg Budapesten az átlagos megtakarítás 3 millió forint, addig a községekben 900 ezer forint.

A megtakarítók a biztonságra törekednek, a legtöbben (52 százalék) cél nélkül, veszélyhelyzetre takarékoskodnak. A második legnépszerűbb megtakarítási cél a lakásfelújítás 28 százalékkal, a harmadik helyen áll a nyugdíjcél 27 százalékkal.

Ugyancsak figyelemre méltó adat, hogy

a felmérésben részt vevők közül tízből majdnem nyolcan arra számítanak, hogy a pénzkereset miatt nyugdíjas korukban is dolgozni fognak.

Ezt leginkább a nők és az alacsonyabb végzettségűek érzik így.

The post Ennyi megtakarítással is korán mennénk nyugdíjba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés