:
Breaking News

Júniusban újra feltűnhet a sarki fény

Júniusban újra feltűnhet a sarki fény

Hamarosan újra színesre festhetik az eget a sarki fény – írja a Live Science. A lap értesülései szerint már június első hetében megfigyelhetővé válhat az égi jelenség.

Legutóbb május 10-én tűnt fel hazánkban – és világszerte számos más helyen is – az aurora borealis, amikor az elmúlt két évtized legerősebb geomágneses vihara érte el a Földet. Mindezt az okozta, hogy egy óriási napfolt nézett bolygónk felé, amely legalább öt napvihart hozott létre egyszerre. Ez a napfolt június 6-án ismét a Föld felé fog fordulni, így ekkor nagy esélye lesz a sarki fény feltűnésének.

Ha viszont elég nagy kitöréseket produkál, akkor akár 6-a előtt vagy után is láthatóvá válhat a jelenség.

Az aurora borealis megfigyelésére a nagyvárosi fényektől távol, tiszta, felhőtlen égbolton. Akkor sem kell viszont elkeseredni, ha valakinek júniusban nem sikerül elkapnia a jelenséget, hiszen a Nap jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben még nagy eséllyel megjelenhet hazánk felett a sarki fény, sőt az észlelési valószínűség a következő 2-3 évben lesz csak a maximális.

Kapcsolódó Gyönyörű fotón a Balaton feletti sarki fény Az éjszaka sok helyen meg lehetett figyelni az égi jelenséget, de a Balaton vízén tükröződve különösen szép volt.

The post Júniusban újra feltűnhet a sarki fény first appeared on 24.hu.